Ett flertal snaror på rad.
1 av 2
De som har gokartbanan kommer att hålla koll så att det inte dyker upp nya snaror. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
De insamlade snarorna. Foto: Östra Strandens gokartbana.
2 av 2
De insamlade snarorna. Foto: Östra Strandens gokartbana.

Djurplågeri att använda snaror

"Det känns ju väldigt otäckt"
1:37 min

Snarorna som dödade en hare eller vildkanin vid Östra Strandens gokartbana togs bort av de som har gokartbanan under måndagskvällen som själva tycker att det är otäckt att någon satt upp snaror.

Peter Emmot som är platschef på gokartbanan tycker att det är obehagligt att någon satt upp de olagliga snarorna vid just deras bana.

– Det känns ju väldigt otäckt att någon är hos oss så pass mycket för det krävs ju så pass mycket tid. Och att använda vårt område att fånga kaniner på vårt område, det är ju.. det känns lite som ett inbrott, säger Peter Emmot.

Det var 50 snaror av metalltråd som satt på staketet utanför Gokartbanan. Hans kollega plockade bort snarorna igår kväll och hittade en kanin eller hare. Det finns en del kaniner i området, men de har aldrig försökt att göra sig av med dom.

– Vi har ju funnits sedan 1981 och vi har aldrig haft några problem. Vi har haft jättemycket kaniner, men när vi kör så är det ingen som är framme för de vågar inte och vi har aldrig tänkt att vi ska försöka bli av med dom heller, säger 

Så ni har med andra ord inget med saken att göra?
– Nej nej nej, men det är väldigt tråkigt att bli förknippad med något sånt här.

Det är olagligt i Sverige att använda snaror förutom när det handlar om undantag och inga av dessa är aktuella i Halland. Det här är ett jaktbrott säger Alf Andersson som är jägare och sitter i styrelsen i Jägareförbundet i Halland.

– Det här är ingenting som har med jakt att göra utan något som några ligister har hittat på. Jakt ska bedrivas så att villebråd inte utsätts för onödigt lidande. När det gäller snarning av vilt så tar det inte död på ett snabbt och humant sätt, då är det djurplågerifrågor och det är inget som jägare vill befatta sig med, säger Alf Andersson. 

Så det här här djurplågeri?
– Det är djurplågeri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".