Johanna Pettersson (i mitten) och lagkamraterna i IK Huge i Gävle har sålt såväl kakor som underkläder för att ha råd att åka på träningsläger.
Föreningslivet har tappat många idrottande barn och unga de senaste tio åren. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Föreningar i Halland tappar fler idrottande barn än storstäderna

"Ett misslyckande för specialidrotterna"
2:39 min

Det skiljer stort mellan de olika idrottsförbunden, vilka som klarar av att behålla deltagare och vilka som tappar.

Storstäderna lyckas med det som bland annat föreningar i de Halländska kommunerna inte lyckas med - att ha kvar föreningsidrottande barn och ungdomar.

Ulla Winblad är ordförande i Hallands idrottsförbund.

– Just nu jobbar vi mycket med att fundera över hur framtidens förening ska se ut och vad den ska erbjuda barn och ungdomar, säger

Föreningslivet har tappat många idrottande barn och unga de senaste tio åren, det visar siffror från Riksidrottsförbundet som har satt igång ett förändringsarbete för att mota trenden.

– Det är just det här vad en förening behöver erbjuda förutom idrotten. Det finns andra vinster med idrott, att man lockas till föreningar och att man kan hitta andra viktiga komponenter som gör att det blir lockande.

Inte bara själva idrotten då?

– Nej, att det blir mer som en samlingspunkt. Inte bara för träning utan en gemenskap,

Men tappet, alltså antalet deltagartillfällen inom den föreningsledda idrotten skiljer sig över landet. Halland tappade mellan 2004 och 2013 var tionde deltagartillfälle till skillnad mot Stockholm som lyckades behålla fler. Där är förlusten fem procent och Korpen där Patrice Nilsson är verksamhetschef är en av förklaringarna.

– Det är klart att vi är glada att de vill idrotta tillsammans med oss. Men lite är det också ett misslyckande för specialidrotterna, att de inte lyckas behålla sina utövare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".