Hejran Shamal är helsåld på fotboll.
Hejran Shamal är helsåld på fotboll. Foto: Sveriges Radio

Unga nyanlända kan hamna utanför idrotten

Nyanlända, framförallt ungdomar, stängs ute från idrottsföreningar, enligt biståndsorganisationen Individuell människohjälp (IM). En av orsakerna är föreningars fokus på vinst och talanger.

– Det man skulle kunna önska är att det finns lite mer lagomsatsning där man kan få träna en eller två gånger i veckan även om man är tonåring. Då tror jag att man skulle behålla alla ungdomar, säger Åsa Almberg som är verksamhetschef för IM i Göteborg.

Den svenska idrottsrörelsen tappar deltagare, framförallt ungdomar. Enligt Riksidrottsförbundet är en av anledningarna ett fyrkantigt system med jakt på vinst som kan leda till att unga bänkas och utesluts. 

Och för nyanlända ungdomar blir det extra påtagligt, säger Åsa Almberg. De kommer till Sverige i en ålder där de jämnåriga redan har format elitlag. 

För 15-åriga Hejran Shamal från Afghanistan är fotboll livet.

– Football is like life for me, not a sport. And I love it.

Helst spelar han riktig fotboll i sitt nya lag Onsala BK.

– De är bäst här i Kungsbacka, säger han, och berättar att han gärna lägger mycket tid på fotboll i form av tv-spel också.

– I have many goals in football, I need to become a football player, säger han

Hejran Shamal kom till Sverige för åtta månader sedan. Han har en given plats i laget, vilket han tror beror på att han är bra.

– Det är svårare för de andra som varken är bra eller kan prata bra svenska, säger han.

Rapporten "Hjärtligt ovälkommen till föreningslivet" bygger på intervjuer som ansvariga för Move It, IM:s projekt för att guida nyanlända flyktingungdomar i föreningslivet, har gjort i Stockholm.

Men Åsa Almberg tror inte att det skiljer sig nämnvärt över landet. Rapporten lyfter fram tre faktorer som hindrar nyanländas tillgång till aktiv fritid: ålder, ekonomi och föreningars utbredda elitsatsning.

– Det är det allra bästa sättet att komma med in i samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".