Laholm besvikna på grannkommun

"Ställer till det för oss"
1:50 min

Fyra år efter att Laholm och Båstads kommun ingick ett avtal för att bygga ett vattenverk tillsammans väljer nu Båstad att hoppa av planerna. Orsaken är för dyra kostnader. Ehrling Cronqvist, centerpartistiskt kommunråd i Laholm är besviken.

– Det kommer som en chock för Laholm och mig när Båstads kommun meddelade att de hoppar av. När de hoppar av ett gemensamt stort projekt innebär det inte att vi får betala halva kostnaden, utan vi får en större kostnad. Väldigt trist är det, säger Erling Cronqvist (C).

Avtalet gick ut på att tillsammans bygga ut vattenverket i Skottorp. Vattenverket skulle kopplas ihop med två vattentäkter på Laholmsidan tillsammans med Båstads täkt i Eskilstorp. Vattenförsörjningen i området skulle tryggas på så sätt. Nu väljer alltså Båstads kommun att hoppa av planerna. Erling Cronqvist säger att det är svårt att säga vilka konsekvenser det får för Laholm men berättar att LBVA - som ansvarar för vatten och avloppsförsörjningen mellan Halmstad och Laholm har fått i uppgift att kolla på hur mycket Båstads avhopp kommer kosta Laholms kommun. Han menar också att framtida avtal mellan Båstad och Laholm bör göras bindande.

– Ja det är klart, ska vi ha affärer ihop med Båstad i framtiden får vi ha bindande avtal så att man inte kan hoppa av då detta ställer till för Laholm, säger Erling Cronqvist (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".