Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
Manifestationen. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
2 av 3
Manifestationen. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
Sumeya Gencoglu är vice ordförande för Sveriges Muslimer för Fred och Rättvisa. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
3 av 3
Sumeya Gencoglu är vice ordförande för Sveriges Muslimer för Fred och Rättvisa. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio

Muslimer kan bli utsatta efter terrordåd

"Går emot islam det de gör"
1:46 min

Efter terrorattacken i Frankrike kan muslimer i Sverige bli extra utsatta för hatbrott, det tror Sumeya Gencoglu vice ordförande för Sveriges Muslimer för Fred och Rättvisa.

Det säger hon i samband med dagens manifestation som hon deltar i tillsammans med bland annat nätverket Halmstad För Alla - manifestationen handlar om hur viktig kampen mot rasismen och intoleransen är.

– Tråkigt nog påverkas muslimer mycket av det som hänt i Frankrike. De som utfört attacken kallar sig för muslimer men det går helt emot islam det de gjort. Det är läskigt det de gör, man hör också om fler attacker mot muslimer efter terrordåden och det är skrämmande, säger Sumeya Gencolu.

Dagens manifestation hålls av nätverket Halmstad för alla där bland annat kris och representanter för svenska kyrkan deltar. Syftet med manifestationen är att visa att rasism och intolerans inte hör hemma i dagens samhälle. En annan orsak till varför manifestationen hålls är bland annat på grund av de senaste årets attacker mot moskéer i Sverige. Sumeya Gencolu tycker att muslimer har ett ansvar att förklara var religionen verkligen står för - och att det inte är terrorism.

– Islam säger tydligt att våld och terrorism är fel och de som gör sådant bryter mot islams regler. Det är den största synden och har inget med religionen att göra. Därför är det viktigt att muslimer pratar om vad religionen verkligen står för.

En annan som deltar i manifestationen är Monica Breti (S) från Falkenberg som bland tycker att politiken behöver ta ett större ansvar för att bekämpa rasism och utanförskap.

– Det handlar om att skapa trygghet, starta ett klimat som gör att vi människor förstår att sammanhållning är den enda utvägen för oss, säger Monica Breti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".