Hög vattennivå i Nissan. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Hög vattennivå i Nissan. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Stormen Egon

Över 29 m/s i vindbyarna

Stigande vattennivåer oroar i Halland
2:54 min

Vid 19.30-tiden uppmättes vindhastigheter i byarna på 29,5 m/s vid Sjöfartsverkets mätstation i Varberg. Vindarna fortsätter emellertid att öka längs hela Hallandskusten. I Bohuslän har vindstyrkor över 30 m/s uppmätts.

Riksväg 25 blockerades strax före 19 av ett träd som fallit mellan Halmstad och Simlångsdalen. I Halmstad lossnade en vägskylt och blåste över vägen. Flera mindre vägar har under kvällen blockerats av fallande träd. Nissastigen fick också träd över sig. Det var strax utanför länsgränsen, närmare Gislaved.

Ovädret förväntas få sin kulmen vid 22-tiden, men vindarna kommer inte att börja avta förrän efter midnatt. Enligt SMHI:s prognos kommer det att blåsa som mest 29 m/s i byarna. En klass 2-varning är utfärdad.

Från räddningstjänsternas sida har oron varit störst för höga vattennivåer. Flera kustnära fastigheter i Falkenberg och Varbergs kommuner fick problem med översvämningar under lördagseftermiddagen och även mindre vägar drabbades. I Halmstad befarades länge att Slottsbron skulle behöva stängas. Vattennivån har varit runt 150 cm över den normala i Halmstad. Enligt Halmstad kommun finns risk för allvarliga skador om vattennivån i Nissan stiger 200 cm över normalt. Räddningstjänsten har samlat sandsäckar utmed kajerna för att kunna använda om vattnet hotar att strömma in i fatstigheter.

Även flera sjöar i Halland har höga vattennivåer. Efter de senaste dagarnas regnande är markerna vattenmättade och det kommer därför att dröja innan vattnet sjunker i sjöar och vattendrag. Enligt SMHI:s hydrolog är det däremot inga problem med de stora åarna om man bortser från vid utloppen där havsvattnet driver upp.

Halmstad kommun har ändå beredskap för att kunna vidta åtgärder i de områden som drabbades av översvämningar i höstas. På brandstationerna i Getinge och Oskarström finns sandsäckar att hämta för boende

Först under natten väntas vinden minska. Flera av elbolagen har förstärkt sin bemanning, men kan inte laga nerrasade ledningar så länge det blåser hårt. Söndag morgon räknar SMHI dock med att vinden i byarna ska ha krupit under 20 m/s igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".