Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Ovädret stoppade Ringhalsreaktor

"Säkerhetsstystemen ska stoppa när detta händer"
1:41 min

Ringhals kärnkraftstation fick igår stänga en av reaktorerna som följd av ovädret. Det kom för mycket vatten bakvägen i golvbrunnarna på Ringhals 1 som följd av regn och högt vatten i havet utanför.

Något allvarligare problem tycker inte Gösta Larsen, informationsansvarig vid Ringhals, att detta är:

– Det är inte något allvarligt fel om man tänker på reaktorsäkerheten, men vi får produktionsbortfall några dagar och det är inte bra.

Högt vattenstånd i havet och mycket regn under helgen ledde till att dränagesystemet i Ringhals 1 inte fungerade tillräckligt bra, och ett larm i golvbrunnarna utlöstes. Felet har tidigare förekommit på reaktorerna tre och fyra, men enligt Gösta Larsen är det första gången ettan drabbas. Felet är åtgärdat och reaktorn skulle återstartas under måndagen men det går inte:

– Vi har fått problem med en styrstav som kinkar och som vi undersöker just nu. Vi hoppas kunna starta reaktor ett under tisdagen, säger Gösta Larsen.

I Viskans utlopp har Södra Cell ett råvattenintag till massabruket på Värö. Där har det höga vattenståndet lett till förhöjda smutshalter, men enligt Inger Lekblad, informationsansvarig vid Södra Cell Värö, har reningsverket klarat detta och driften vid bruket har inte påverkats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".