Barnamossens återvinningscentral och elektronikskrot. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Barnamossens återvinningscentral och elektronikskrot. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Skrot - intressant för kriminella

"Det måste vara större verksamhet"
1:48 min

Återvinningscentralerna har länge haft problem med stölder av mer värdefullt skrot. Men på senare tid har återvinningscentralerna i Kungsbacka känslan av att stölderna har blivit mer organiserade.

Det är stora mängder som stjäls på en gång och det kan inte en enstaka tjuv ta säger Jan Falebjörk som jobbar på renhållningsavdelningen i Kungsbacka.

– Bilbatterierna har ju tidigare varit ett jätteproblem. De stal upp emot tio ton på bara ett par nätter. Då misstänker man det, tio ton bilbatterier det är ju inte en ensam person som bär iväg det på en natt, utan det måste vara större verksamhet.

Förutom bilbatterier är metall och elektronik det som försvinner. Och i Kungsbacka är återvinningscentralen i Barnamossen ute i skogen extra populär att stjäla från. Så populärt att det är värt att gå genom träsk, klättra i berg för att till sist ta sig in via taket till elektronikförrådet.

– Som idag, det är blött och det är kuperat, det är nästan 45 graders sluttning som de ska klättra upp i här i lera och gräs.

Men det är en liten stig här som går upp?
– Ja, det är absolut en liten väg som har blivit och som du ser har de lämnat massa spår här efter sig.

Det är allt ifrån bildäck till diskbänkar och tv-apparater som ligger nerför slänten bakom elektronikförrådet.

Polisen i Uppsala misstänker att det är kriminella gäng som tagit sig in i skrotbranschen och branschen själva vill ha mer regler kring vad som gäller när man betalar och att man till exempel ska ha licens för att få bort de oseriösa skrothandlarna som kanske köper det som stjäls från barnamossen. Här skyddar man sig med träd på taket, ris ivägen på stigen och att inte ha så mycket att stjäla.

– Det enda man kan göra är att svälta ut dem, finns det inget att stjäla så kommer de inte hit, säger Jan Falebjörk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".