Översvämningsskyddet i Kungsbacka rasade.
Översvämningsskyddet i Kungsbacka rasade. Foto: Sveriges Radio

Stormen Egon välte översvämningsskydd

"Första gången vi använde dem i skarpt läge!"
2:18 min

Kungsbacka kommuns portabla översvämningsskydd höll inte för helgens storm.

Vinden välte nästan 100 meter skydd längs med Kungsbackaån i de södra centrala delarna. Bengt Gustafsson är driftschef på teknikförvaltningen i Kungsbacka.

– Vi hade gjort ganska mycket där. Vi hade både sandsäckar, makadam på ena sidan och vi hade slagit ner armeringsjärn, men med den vinden som var så räckte det helt enkelt inte.

Är du nöjd med skyddet efter Egon?

– Ja, nöjd med skyddet, men vi inte med hur vi hade förankrat det, säger Bengt Gustafsson.

Egon, helgens storm, bjöd Kungsbackaborna på stormbyar inåt land och orkanbyar ute till havs. Dessutom höjdes vattennivån i Kungsbackaån med drygt en och en halv meter.

Kungsbacka kommun har lagt undan 60 miljoner kronor för översvämningsskydd. 33 av miljonerna har gått till en 600 meter lång permanent barriär i cortenstål längs med de norra delarna som ska skydda upp till tre meter.

David Johnson på teknikförvaltningen säger att den skyddade många närboenden.

– Det är gångbanor och sånt som har översvämmats, det permanenta skyddet gjorde sitt.

Längs med ån i de södra delarna, vid Kolla, är vattennivån fortarande hög. De små trädbryggorna ligger halvt om halvt under vatten och vattnet är en meter från det raserade portabla skyddet i stål.

Fungerar det portabla skyddet mot vind och vatten?

– Ja, vi hade inte förankrat det tillräckligt mycket bara.

Hur bra skyddat är Kungsbacka mot översvämningar som det ser ut i dag?

– Vid tillräckligt stora vindar och höga vattennivåer så kan man inte skydda sig fullständigt, och som vi visade i helgen så hade vi beredskap ute hela tiden som hade koll på läget. Men om man ska få ett ordentligt skydd långsiktigt så ska man ha permanenta skydd, även i Kolla och andra områden som identifierats, säger David Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".