Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio

Färre lurar försäkringskassan nu

Anmälningarna om bedrägerier mot försäkringskassan minskade kraftigt förra året. Under andra halvåret anmäldes inte ett enda fall i Halland.

Tidigare har har försäkringskassan lurats på stora summor och det många gånger under senare år, inte minst i Halland.

Flera uppmärksammade fall gav bedragarna miljoner men också fängelsestraff från 16 månader till tre år.

När det gäller de större bedrägerierna har det handlat om assistensfusk. Alltså ersättning till assistenter som har tagit hand om någon, inte sällan ett barn, som enligt läkarintyg hade kraftiga funktionsnedsättningar.

Men omfattande spaningsarbete från polisens sida visade att de sjuka personerna egentligen var mer eller mindre helt friska.

Så hårdare kontroller, fler avslöjanden och avskräckande straff kan vara det som har fått antalet anmälningar att sjunka kraftigt.

Färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att bidragsbrotten mot försäkringskassan är den typ av brott som minskade allra mest i hela landet under 2014, med 35 procent jämfört med året före.

I Halland fortsatte trenden från 2013 med många anmälningar, 120 stycken i januari och februari. Därefter störtdök siffrorna och ytterligare knappt 20 anmälningar kom in under första halvåret. Under andra halvåret i 2014 noterades inte en enda anmälan om bidragsfusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".