Vindkraftverket lutar – stängs av

"Här är det något som gått snett"
1:35 min

Ett av fem vindkraftverk i Sotared i Falkenberg har stängts sedan verket börjat luta efter stormen Egon förra helgen.

Verket, 150 meter högt, ligger ett par kilometer öster om E6:an och området har nu spärrats av.

– Vi vet inte hur allvarligt det är, eftersom vi inte ännu inte besiktigat verket. Det sker i nästa vecka av Vestas, tillverkaren, säger Anders Wallin, styrelseordförande i Sotared Vindpark som äger verken.

Det var efter förra helgens storm som ett serviceteam med blotta ögat såg att verket lutade och stängde då omedelbart av det.

De fem verken är inte mer än sex år gamla och att ett verk plötsligt börjar luta är absolut inte normalt menar Anders Wallin:

– Här är det något som gått snett. Vestas säger att det här har aldrig tidigare hänt och ett modernt verk ska hålla i många, många år till.

Nu måste det lutande verket sannolikt plockas ner och sedan får man ta ställning till om ett nytt fundament måste gjutas.

– Det vet vi i nästa vecka, när vi kontrollerat fundamentet, säger Anders Wallin.

Inför den här helgens hårda vindar hålls alla fem verken under uppsikt och hela området är avspärrat. Någon risk att det lutande verket ska rasa är det inte enligt Anders Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".