Mikael Kulanko, regionchef för svenskt näringsliv. Ellen Karlsson, informatör Svenskt Näringsliv och Henrik Andreasson, chef för Maxi i La
Mikael Kulanko, regionchef för svenskt näringsliv. Ellen Karlsson, informatör Svenskt Näringsliv och Henrik Andreasson, Maxi Laholm.

Svårt för företag att rekrytera unga

"Människor som snabbt kan komma i produktivt läge"
1:45 min

Hallands företag känner att det är lätt att rekrytera personal, men att hitta unga som har arbetslivserfarenhet är svårt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Särskilt svårt är det i de mindre kommunerna för att unga väljer att flytta för att studera.

– Vi har många som börjar sommarjobba tidigt hos oss och som sedan börjar studera högskola och universitet på andra ställen, de kommer tillbaka och jobbar hos oss men det finns såklart en annan grupp som inte gör det utan lämnar Laholm helt och hållet, säger Henrik Andreasson som är chef för Maxi i Laholm.

Genom att ändra LAS reglerna och skapa flexiblare anställningsvillkor kan man öka chanserna för att ungdomar flyttar tillbaka till sina hemkommuner efter sina studier. Exempel på det kan vara att man studerar på en ort men har möjlighet att då och då jobba i sin egen hemkommun. På så sätt skapas en god kontakt mellan arbetsgivare och anställd.

– Det kan verka svårt att förstå att det finns svårt att rekrytera unga trots att så många i den gruppen är arbetslösa, men det saknas arbetslivserfarenhet och det är ju ett problem. Det handlar om att LAS och skapa flexiblare anställningar som gynnar både arbetsgivaren och den anställde, säger Mikael Kulanko, regionchef för svenskt näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".