Polishuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Polishuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Hallandspolisens huvudskyddsombud heter Kjell Borgström. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 3
Hallandspolisens huvudskyddsombud heter Kjell Borgström. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 3
Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Poliser: Brister i nya organisationen

Kjell Borgström: "Det haltar lite än"
1:46 min

Brister i den nya polisorganisationen försvårar polisarbetet, det menar poliser som P4 Halland talat med.

Ett färskt exempel var vid en pejling/positionering där en försvunnen persons mobiltelefon skulle spåras. Kjell Borgström är Hallandspolisens huvudskyddsombud och berättar att det tog lång tid att få ett beslut om pejlingen.

– Tidigare gick det snabbt och enkelt via vår ledningscentral i Halland, men nu ingår vi i Region Väst och då har de ett ledningsansvar och då tar deras yttre kommissarie över den. Det är lite glapp och inte helt upparbetade rutiner än så det drog ut på tiden innan vi fick den här pejlingen, säger han.

P4 Halland har nyligen berättat om att polisen letade efter en försvunnen, självmordsbenägen man på spårområdet i södra Halmstad. I samband med sökandet begärde yttre befälet på länskommunikationscentralen, LKC, en positionering av mannens mobiltelefon.

Enligt Kjell Borgström brukar det gå snabbt att lösa och med kort varsel, men inte den här gången.  Anledningen är att den typen av beslut inte får hanteras av LKC i Halland längre. Beslutet ska tas av en yttre kommissarie i Göteborg/Region Väst, en beslutsväg som inte är inarbetad ännu.

När tror du de här beslutsvägarna är utkristalliserade?

– Det skulle naturligtvis ha varit den 1/1 när vi började den nya organisationen, men det haltar lite än, säger Kjell Borgström.

Vid årsskiftet trädde polisens nya organisation i kraft. I stället för 21 olika polismyndigheter är alla samlade i en enda. Ett av syftena var att göra beslutsvägarna kortare och mindre krångliga.

– Vi har ju varit enskilda myndigheter så innan det här har synkroniserats och man har pratat ihop sig, så kommer det naturligtvis bli fel, säger Kjell Borgström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".