Maria Axtelius, regionchef Företagarna Halland, har arbetat hårt för att få bort bluffakturorna från Halland. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Maria Axtelius, regionchef Företagarna Halland, har arbetat hårt för att få bort bluffakturorna från Halland. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio

Färre anmälda bluffakturor

"Inte lönt att försöka i Halland"
1:24 min

Antalet anmälningar om bluffakturor halverades i Halland under förra året jämfört med 2013.

Bara i två andra län var minskade bluffakturor mer än i Halland; i Skåne och Stockholm. Detta visar statistik som upplysningsföretaget Visma sammanställt.

– Fantastiskt skönt. Det är härligt att få ett kvitto på att det jobbet vi gör ger resultat. Blufföretagen har backat och inser att det är inte lönt att försöka i Halland, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland.

Bluffakturor är ett vanligt fenomen som drabbat framförallt småföretagare i hela Sverige de senaste åren. 2011 och 2012 sköt anmälningarna om fakturabedrägerier i höjden med drygt 16 000 anmälningar per år.

Förra året hade antalet anmälningar sjunkit till knappt 12 000. Men det är bara i fyra län som anmälningarna minskat, Stockholm, Skåne, Blekinge och Halland. Och i just Halland har anmälningarna nästan halverats; från 337 anmälningar 2013, till 174 förra året.

– Vi arbetar kanske lite annorlunda på Företagarna här i Halland. Vi har en oerhört nära kontakt med våra medlemmar,  jag är hela tiden ute och besöker mina medlemmar och kan svara på alla deras frågor, säger Marie Axtelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".