Emmy Rasper

Är du psykiskt förkyld idag?

"Man kanske inte orkar gå till jobbet"
4:45 min

Precis som att du är förkyld kan psyket behöva vila upp sig en dag. Men det vågar vi inte alltid berätta, säger journalisten Emmy Rasper.

Kolla in Emmys tips på hur man hanterar den psykiska ohälsan.

I Emmy Raspers uppmärksammade krönika i Göteborgsposten lanserade hon ordet psykiskt förkyld.

– Man kanske inte orkar gå till jobbet, eller man får ångest av att sätta sig på bussen. Då kanske man måste va hemma en dag för att landa lite.

Men varför är det så svårt att prata om psykisk ohälsa?

– Det finns ett gammalt tabu kring psykisk ohälsa. Så fort du säger att du har något problem med psykisk ohälsa riskerar du att bli klassad som galen. Vi har så många stereotypa bilder kring knäppskallar och galningar. Folk får associationer till att man inte är pålitlig.

Texten var inte helt lätt att skriva. Emmy Rasper känner själv att det är viktigt att hon ses som en förtroendeingivande person. Men hon tycker ändå att hennes generation är bättre på att prata om psykisk ohälsa än tidigare.

– Vi lever ju i en värld med mycket intryck, stress och press. Jag tänker mig att våra hjärnor är överbelastade. Min psykolog har sagt att jag kanske ska gå lite långsammare, stanna upp ibland och tänka på hur jag mår. Andas lite lugnare. Det är egentligen absurt att en annan människa ska behöva säga åt en att gå lite långsammare och andas.

Emmy tipsar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".