Henrik Dagård från Halmstad var mellan åren 1988 och 2000 tiokampare på landslagsnivå. Foto: privat
Henrik Dagård från Halmstad var mellan åren 1988 och 2000 tiokampare på landslagsnivå. Foto: privat

Dagård: Idrottare får gräddfil in i psykvården

"Det finns dom i samhället som har det mycket, mycket värre"
1:49 min

Det är inte ovanligt att idrottare drabbas av depression och nedstämdhet när karriären tar slut. I februari startar därför en mottagning i Stockholm för just före detta elitidrottare.

Men det är en dålig idé, säger Henrik Dagård från Halmstad som själv är före detta elitidrottare. Idrottare måste själva ta ansvar att förebygga att man hamnar under isen när karriären tar slut.

– Det känns väl sådär. Jag tycker att är man idrottare och hållit på med idrott i många år så är det lite ens eget ansvar att planera sin framtid, säger Henrik Dagård. Ohälsa och depression kan ju bero på flera olika saker, men jag tror i första hand beror på att man inte vet vad man ska göra när man slutat sin karriär.

Den första februari öppnar mottagningen för "Elitidrott och Hälsa" i Stockholm. Det hela är ett samarbete mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet och syftet är att man där ska behandla och förebygga psykisk ohälsa hos elitidrottare under och efter karriären.

Elitidrottare lever under en stor psykisk press under sina aktiva år, men när idrottskarriären är slut drabbas många av depression, nedstämdhet och tomhet och saknaden av att inte längre stå i rampljuset.

Henrik Dagård är tveksam till att mottagningen kommer rikta sig bara till elitidrottare.

– Att man ska starta en mottagning bara för idrottare tycker jag känns fel, för vi har det så bra ändå om man säger så. Det finns dom i samhället som har det mycket, mycket värre och dom får ingen specialvård för att dom mår dåligt, säger han.

– Frågan jag ställer mig är om det är skattebetalarna som betalar det eller är det idrottarna som ska betala det själva för att få hjälp, säger Henrik Dagård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".