Ledsen tjej kollar ner i marken Foto: _____-________-/CC BY-NC-SA 2.0/Flickr
Melina heter egentligen någonting annat. Foto: CC BY-NC-SA 2.0/Flickr

Melina, 18, valde fel pojkvän – slängdes ut

"Socialtjänsten sa att min mamma ska försörja mig"
2:17 min

Hoppa av gymnasiet eller bli sams med dina föräldrar. Det var rådet som socialtjänsten gav 18-åriga Melina från Halmstad när hon blev utkastad av sina föräldrar.

Har du erfarenheter av det här? Kommentera gärna artikeln eller mejla reportern på muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se.

Melina kastades ut av föräldrarna när hon valde en pojkvän som inte var muslim. Hon blev utan lägenhet, mat och pengar.

Hon sökte hjälp hos socialtjänsten i Halmstad. Där uppmanades hon att bli sams med sina föräldrar eller hoppa av gymnasiet för att få rätt till ekonomiskt bistånd.

– Socialtjänsten sade att min mamma ska försörja mig för att jag går kvar på gymnasiet. Men om jag ändå ville skulle jag hoppa av gymnasiet och gå en lärlingsutbildning.

Läs mer: Socialens råd: Hoppa av gymnasiet för att få hjälp

Melina säger att hennes föräldrar är stränga. När de upptäckte att hennes pojkvän inte var muslim ville de att hon skulle göra slut. Men hon vägrade.

För att sätta press på flickan, som då gick andra året på gymnasiet, sade pappan att hon skulle bli utslängd hemifrån om hon inte gjorde slut.

Men Melina menade allvar med sin relation och för att visa det valde hon att gifta sig med sin kille i smyg.

– De tog mig om axlarna och slängde ut mig. Det enda jag tänkte då när de slängde ut mig var att jag ska ta mitt liv.

Melina är inte den enda flickan i Halmstad som har drabbats av det här, enligt Andersbergskyrkan, som har tagit hand om henne och andra tjejer med liknande situation.

"Jag vill blåsa i visselpipan. Politikerna måste ta sitt ansvar. Jag vill att de ska ha möjlighet att gå kvar i skolan"

Och det finns brister inom förvaltningen säger Dag Hultefors (M) som vid tillfället hade det politiska ansvaret som nämndordförande.

– Efter att denna situationen kom upp har jag uppmärksammat min förvaltning om att det finns kunskapsbrister, säger Dag Hultefors (M).

Melina heter egentligen något annat och på grund av oro för att bli igenkänd av familjen är det är inte hennes röst du hör i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".