En kvinnlig student vid Stockholms universitet sitter vid en dator i biblioteket. Foto: Anders Wiklund /TT.
Foto: Anders Wiklund /TT.

Tips: Så fixar du ett bra lösenord

"Vilket är det sämsta lösenordet?"
1:45 min

Hur dåligt är egentligen ditt lösenord? Ann-Marie Eklund Lövinder är säkerhetschef på Punkt.se och ger oss tips på lämpliga lösenord till datorn.

I dag påminns vi om hur viktigt det är att byta och vara rädd om alla de lösenord som vi måste ha för att klara vardagen. Det är nämligen lösenordsbytardagen.

– Det är tillräckligt långt och tillräckligt komplicerat, så att det är svårt att gissa. Och samtidigt så enkelt att du kan komma ihåg det.

Hon rekommenderar att använda sig av fraser, hela meningar, gärna med slumpmässigt ihopsatta ord som kanske inte fyller någon logik, men som är lätt att komma ihåg. Ett exempel skulle kunna vara "halvelvakaffeklockantio".

Och det är inte enkelt med variationer och svårighetsgrad. Vi människor har nämligen i snitt cirka 50 lösenord som vi måste komma ihåg. Att behålla en del av lösenordet och endast variera en siffra i början eller slutet, det är för stor förutsägbarhet, säger Ann-Marie Eklund Lövinder.

Men det absolut vanligaste – och kanske det sämsta. Vilket är det?

– Det är 123456.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".