Monica Kjellén och den irländska terriern Frasse är på promenad. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Monica Kjellén och den irländska terriern Frasse är på promenad. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Hundrastgård på G i Varberg

"Det syns ju på dem att de har det ju jättebra"
1:40 min

Nu är det på gång med hundrastgårdar i Varberg. Hamn och gatuförvaltningen utreder det hela och kommunen ska ta beslut om det här snart.

Det är ett besked som glädjer Monica Kjellén och Frasse.

– Ja, jag är glad för det. Jag är mycket positiv till det.

Monica och Frasse är på promenad i Societetsparken på väg mot strandpromenaden - en promenad de går varje dag. Tidigare bodde Monica i Stockholm där det finns hundrastgårdar i mer eller mindre varje park.

– Jag gick dit och träffade också många andra hundägare och vi tittade på våra hundar och gladdes åt dem när de lekte. Det syns ju på dem att de har det ju jättebra och man behöver inte känna sig stressad för att irritera någon annan som kanske är rädd för hundar och tycker att det är obehagligt så man slappnade av, säger Monica Kjellén. 

Det är en liten bit kvar innan hundrastgårdarna är verklighet i Varberg - men det finns ett stort intresse för det. Över 200 har skrivit på namnlista för rastgårdarna och har försökt att påverka kommunen så gott de kan. Och nu har det gett resultat.

Hamn och gatuförvaltningen håller på att utreda hundrastgårdarna och nu ska kommunen bara ta sista beslut om att det ska bli av, vilket de vill. Förutom det tar kommunen just nu fram en broschyr till hundägare och turister om till exempel koppeltvång, hundbadplatser och sånt som kan vara intressant att veta.

Om det blir hundrastgårdar är ju den stora frågan var de ska finnas. Monika Kjellén har sitt önskemål.

– Ja, jag vill gärna ha dem i parkerna. Så nära stan som möjligt, jag vill ha ett levande centrum med alla möjliga olika blandningar. Jag skulle gärna se en i Societetsparken faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".