Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio

Socialens råd: Hoppa av gymnasiet för att få hjälp

Melina uppmanades att hoppa av gymnasiet för att få pengar av socialen efter att hennes föräldrar slängt ut henne när hon valde "fel" pojkvän.

När hon sökte hjälp hos socialtjänsten blev hon ombedd att hoppa av gymnasiet för att få ekonomiskt bistånd eller att bli sams med sina föräldrar.

– Socialen ville inte hjälpa mig, de sa att min mamma ska försörja mig eftersom jag fortfarande gick på gymnasiet, säger Melina.

När Melinas föräldrar kastade ut henne sökte hon hjälp hos socialtjänsten, men hon fick inte det stödet hon hoppades på. Melina berättar att socialtjänsten tyckte att hennes föräldrar skulle försörja henne tills hon hade gått klart gymnasiet.

Dag Hultefors (M) var fram till årsskiftet den politiker som hade ansvar för socialtjänsten.

– Efter att denna situationen kom upp har jag uppmärksammat min förvaltning om att det finns kunskapsbrister, säger Dag Hultefors (M).

Melina fick klara sig utan hjälp från kommunen. Under två års tid bodde hon hemma hos vänner och släktingar tills hennes pojkvän, som hon nu hade gift sig med, hade fått arbete och de kunde skaffa en egen bostad till dem.

Eva Gustafsson är diakon i Andersbergskyrkan som har hjälpt flera flickor med liknande problem. Unga tjejer som har blivit tillsammans med pojkar som har fel religion och blir utslänga av sina hem.

– Jag vill blåsa i visselpipan. Politikerna måste ta sitt ansvar. Jag vill att de ska ha möjlighet att gå kvar i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".