Byggnadsarbetare på ställning. Eugene Hoshiko/Scanpix.
Byggnadsarbetare på ställning. Eugene Hoshiko/Scanpix.

Arbetsplatsolyckor ökar

"Vid hantering av maskiner sker olyckor som mest"
2:01 min

För att få minska  antalet olyckor kommer myndigheten inspektera ett större antal företag i Halland.

Antalet anmälda arbetsplatsolyckor i länet ökar visar statistik från Arbetsmiljöverket. 

– Det vi hoppas på är att vi får företagarna att arbeta med riskbedömningar och att det ger att vi får ner antal  arbetsplatsolyckor, säger Klas Åke Sibgård som är inspektör i region väst.

Över 2000 företag runt om i landet kommer inspekteras av Arbetsmiljöverket från och med slutet av januari och fram till mars. Antalet anmälda arbetsplatsolyckor ökade med tre procent mellan 2012 och 2013 i Halland. 

De flesta anmälningarna kommit från vård och omsorgsbranschen där kvinnor varit särskilt utsatta. I arbetsmiljöverkets region väst, där Halland ingår tillsammans med Jönköping och Västra Götaland, kommer över 300 arbetsplatser att inspekteras.

De branscher man riktar in sig på är tillväxtindustrin och partihandel. Fokus vid inspektionerna kommer vara mindre företag.

– I de mindre företagen har man brister i sitt arbetsmiljöarbete. Man har kanske inte prioriterat det. Det är också ett bra tillfälle för arbetsmiljöverket att informera om vilka lagar som gäller för företagarna, säger Klas Åke Sibgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".