Nytt bränsle i apoteksfejden

1:17 min

Statliga Apoteket AB dumpar priserna för att slå ut konkurrenterna. Den salvan kommer från privata Apotekstjänst som förlorade den nya upphandlingen av dosmedicin i Halland.

Apotekstjänst VD Tomas Hilmo säger att Apotekets vinnande prissättning är orimligt låg - bara hälften av vad man själva kunde erbjuda.

– Nu har den stora aktören Apoteket som är ett företag som omsätter 19 miljarder uppenbarligen bestämt sig för att återta en monopolliknande ställning genom att göra den här avsevärda prissänkningen, säger Hilmo.

Syftet är att slå ut alla konkurrenter från dosmarknaden, säger han:

– Ja, som sänker ju nu sina priser med så mycket som 80 procent jämfört med monopoltiden. Och för Apoteket är ju det småpengar, men för oss och våra 220 anställda är det en fråga om överlevnad.

Bakgrunden är att Apoteket AB efter att ha vunnit upphandlingen skall leverera färdigförpackade doser av medicin till runt 6000 äldre och sjuka i Halland de närmsta tre åren.

Detta alltså efter att ha erbjudit Region Halland en kostnad som bara var hälften av den summa som förloraren Apotekstjänst kunde erbjuda i sin offert.

Nu skall Konkurrensverket utreda om inte Apoteket AB genom prisdumpning gjort sig skyldig till otillåten underprissättning och missbruk av sin dominernade ställning. I klartext att stora och starka Apoteket medvetet tar förluster för att på sikt slå ut konkurrenterna från dos-marknaden.

Samtidigt pågår en överprövning i Förvaltningsrätten av den här upphandlingen för dosmedinering i Halland. Apoteket AB har avböjt att kommentera den nya anmälan till Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista