Marit Söderlund pratar om hur organen i kroppen påverkas av känslolivet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så lever du med en psykopat

"Det är den absolut vanligaste psykologiska avvikelsen"
7:50 min

Hur lever man med en psykopat? En kurs på studieförbundet vuxenskolan i Halmstad söker svaret på just det i "Konsten att handskas med en psykopat".

– En psykopat är en person som helt saknar samvete och saknar ånger. Det är en intressant psykologisk företeelse, men det är svårt att föreställa sig hur det är att leva så, säger Jonas Wårstad som håller i kursen.

Han har skrivit en bok om psykopati och när han upptäckte att det fanns intresse för kunskapen i ämnet bestämde han sig för att hålla en föreställning.

– Många mår dåligt i relationer och då är det viktigt att veta om du har att göra med en psykopat. För en psykopat går inte att handskas med och går inte att förändra.

Många som har fått sina liv förstörda av en psykopat, inte minst känslomässigt, menar Jonas Wårstad. 

– Du kan inte räkna med att komma när en psykopat, men du kan själv lära dig hur du ska hålla din sinnesfrid om du är tvungen att umgås med en psykopat. Så där kan man göra någonting för att skydda sig själv.

Enligt utländsk forskning kan psykopaterna i vårt samhälle vara fler än man tror. Siffror uppemot tio procent. Men enligt Jonas Wårstad brukar man prata om tre procent bland män och en procent av kvinnorna.

– Var 30:e man är alltså psykopat, konstaterar han.

Det tar tid att förstå om någon är psykopat, men det finns vissa tester som man kan göra. Man kan bland annat försöka säga nej.

– En psykopat tycker ofta inte om det, för de har ofta en baktanke med vad de vill att du ska göra. En normal människa slutar propsa när de märker att det inte ligger i ditt bästa intresse, utan där fortsätter manipulationen, säger han.

– En psykopat ser ju andra människor som möjligheter att utnyttja någon.

Här är några kännetecken:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".