Den gamla Furulidskolan. Foto: Sveriges Radio
Den gamla Furulidskolan. Foto: Sveriges Radio

Dyrare att bygga ny skola i Vallda

"Olika saker har gjort det dyrare"
1:48 min

Ett avgörande steg har tagits mot en ny dyrare Furulidskola i Vallda. Kungsbacka kommuns ledande politiker har sagt ja till att utöka budgeten med 55 miljoner kronor, från 90 miljoner till 145 miljoner.

– Den första preliminära kalkylen byggde bara på nyckeltal, alltså för en skola för 250 elever utan grundarbete, utan uppvärmning och utan anpassning till tomten, säger Hans Forsberg (M)kommunstyrelsens ordförande.

2012 upptäcktes det att Furulidskolan drabbats av mögel. Kommunen la undan pengar för att åtgärda det hela, men det visade sig snabbt att det inte gick att åtgärda. Kommunen fattade då beslut om att bygga nytt och en kalkyl togs fram som sa att det skulle kosta 90 miljoner kronor. Men nu har alltså kommunstyrelsen sagt ja till att låta skolan kosta 145 miljoner istället för 90 miljoner.

– Och det är i paritet med vad andra skolor i kommunen kostar, säger Hans Forsberg.

Bakgrunden till kostnadsökningen är att man i den första kalkylen inte har tagit hänsyn till de förhållanden som råder på platsen. Bland annat är där stora höjdskillnader som ska rättas till, en byggnad ska integreras i det nya och dessutom ska idrottshallen byggas större än vad som var tänkt från början.

– Med hänsyn till de förhållandena som är på platsen så är det rimligt, säger Hans Forsberg och tillägger att det viktigt att komma i gång med byggandet bland annat för att eleverna som nu skjutsas till andra skolor kan få börja på sin skola igen.

Skolan för 300 elever beräknas stå klar till höstterminen 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".