Therese Wallgren är brottsförebyggande samordnare i Halmstad. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio
Therese Wallgren är brottsförebyggande samordnare i Halmstad. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

Kommunen bekräftar: Finns återvändare från IS

"Det finns individer som har åkt iväg för att strida"
3:48 min

Det är oklart hur många som kommit tillbaka till Halmstad efter strider med terrororganisationen IS. Men i kommunen pågår ett arbete för att motverka radikalisering.

– Vi vet att det finns individer som har åkt iväg för att strida och kommit tillbaka. Vi har inte någon tydlig uppfattning om hur många det är, säger Therese Wallgren som är brottsförebyggande samordnare i Halmstad.

Hur ser du på risken då, att de här personerna skulle kunna utgöra något hot här?

– Jag är inte rätt person att bedöma de riskerna. Det överlåter vi till polismyndigheten och säkerhetspolisen.

P4 Halland har tidigare berättat om att det finns en rädsla bland föräldrar i Halmstad för att deras barn ska rekryteras till terrororganisationen IS eller Isis som den tidigare kallades.

Föräldrar har vittnat om en ökad radikalisering och en oro för att IS rekryterar.

Läs mer: Hennes son strider för Isis i Syrien.

Halmstad kommun vet att det finns personer som har lämnat Sverige för att ansluta sig till terrororganisationer, men de hoppas kunna få mer information genom allmänheten.

– Dessutom förlitar vi oss på polisen och säkerhetspolisen, säger Therese Wallgren.

I november hölls möten med Säpo, länsstyrelsen och Halmstad kommun om rekryteringen till terrororganisationer. Och samarbetet har fortsatt.

– Problematiken är komplex. Det rör sig både om individuell hjälp, och hjälp till anhöriga till dem som åker iväg och strider. Och hur man kan arbeta på en samhällelig nivå för att motverka att man ens blir radikaliserad eller ansluter till någon sådan grupp.

Halmstad kommun försöker även se hur andra kommuner arbetar. I veckan besökte de Göteborg på en konferens med temat politisk extremism. Även Varbergs kommun deltog.

Samtidigt pågår arbetet i kommunen. Den 24 februari kommer det att arrangeras en länsövergripande kunskapsdag i Halmstad om just rekryteringen till terrororganisationer.

I projektet Salut på Andersberg söker kommunen sedan tidigare kontakt med föräldrar som känner en oro för sina barn.

– Vi är fortfarande i ett läge där vi skaffar oss kunskap, säger Therese Wallgren, brottsförebyggande samordnare i Halmstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".