Karolina Peterson
Graffiti är en konstform som behöver utrymme, anser Halmstads konstchef Karolina Peterson /Foto: SR Halland

Ny rapport: Laglig graffiti – mer klotter

"Bra att det nu finns statistik"
1:54 min

Det finns inget stöd för att lagliga graffitiväggar minskar skadegörelse i form av klotter. Tvärtom finns det enligt rapporten en del tecken på att olagligt klotter kan öka i anslutning till lagliga väggar. Men Halmstad konstchef är tveksam till rapportens slutsatser.

Det hävdas i en rapport som Stiftelsen Tryggare Sverige publicerar i dag. Halmstad är en av de kommuner som just nu diskuterar att satsa på laglig graffitivägg.

– Just frågan om lagliga graffitiväggar kontra klotter är ett område där det finns väldigt starka grupper i samhället, nästan som lobbying-organisationer, där väldigt mycket är baserat på åsikter. Så jag tycker det är intressant att man publicerar en rapport där man plockar med statistik, som ju ger en viss tyngd, säger Halmstads konstchef Karolina Peterson.

– Men man skall vara medveten om att det finns förhållandevis litet forskning i den här frågan. Så jag skulle vilja säga att man skall läsa den här typen av rapporter med kritiska ögon, säger Karolina Peterson.

Statistiken som presenteras i rapporten från Stiftelsen Tryggare Sverige säger att av 31 kommuner som har lagliga graffitiväggar har mer än var femte angivit att klottret har ökat i kommunen.

Stiftelsens generalsekreterare Magnus Lindgren har det här budskapet till de kommuner som vill satsa på lagliga graffitiväggar:

– Om man gör det, så skall man avsätta en ordentlig summa för saneringskostnader.

– Införandet av lagliga graffitiväggar minskar på inget sätt skadegörelse i form av klotter. Utan tvärtom så tenderar skadegörelsen att öka i anslutning till den här lagliga graffitiväggen, säger Magnus Lindgren.

Men Halmstads konstchef håller fast vid kulturförvaltningens planer:

– Ja, jag tycker det är självklart att vi skall ha lagliga graffitiväggar. För det är ett viktigt konstuttryck som vi måste hitta en infrastruktur för! säger Karolina Peterson.

Enligt anmälningsstatistiken om skadegörelse i form av klotter så har antalet fall i Halland halverats sedan 2010 - Från 383 anmälda fall i länet då till 184 förra året.

Jämfört med 2013 syns dock en liten ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".