Amir Kaderland, projektledare för Salut i Halmstad. Foto: M. Ferhatovic SR Halland.
Amir Kaderland, projektledare för Salut i Halmstad. Foto: M. Ferhatovic SR Halland.

Salut ska arbeta mot IS-rekrytering

"Stödsamtal och kartläggning"
1:43 min

Integrationsprojektet Salut i Halmstad ska försöka förhindra unga att ansluta sig till terrororganisationen IS.

– Kommunen har frågat om jag kan vara kontaktperson till de familjer som drabbas av denna frågan och om de vill ha stöd så kan de få det av oss. Min uppgift blir att träffa familjer, kartlägga behov och frågor som de har kring detta. I första hand ska vi stötta familjerna, berättar projektledaren Amir Kaderland.

I oktober berättade P4 Halland att Halmstad kommun ska motverka rekryteringen till terrororganisationen IS. Nu har man tagit första steget genom att ge integrationsprojektet Salut uppdraget att förhindra rekrytering. Det ska de göra genom att prata med föräldrar som oroar sig för att barnen ska rekryteras dit, men också prata med ungdomar som överväger att åka dit. Uppdraget fick salut för en månad sedan.

– Ingen har vänt sig till oss ännu, men jag kan tänka mig att det kan vara en mamma eller pappa, familj som drabbas av detta som kan tänkas ha frågor kring det.

Amir Kaderland säger att en annan viktig del av arbetet blir att leda föräldrar och ungdomar till rätt myndighet.

– Vi har inga konkreta lösningar just nu, det gäller att se enskilda ärenden och därefter ta beslut kring vad som ska göras, säger Amir Kaderland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".