Linda Olofsson, utbildningsansvaig för teknikprogrammet och eleven Emelie Quander. Foto: Karin Ingströmmer/Sveriges Radio
Linda Olofsson, utbildningsansvaig för teknikprogrammet och eleven Emelie Quander. Foto: Karin Ingströmmer/Sveriges Radio

Gymnasieingenjörer är efterfrågade

"Det finns en lucka vad gäller kompetens"
4:24 min

Kattegattsgymnasiet erbjuder ett fjärde läsår för sina elever på teknikprogrammet. Försöket har varit lyckat. Nu har Halmstadsskolan fått ett permanent tillstånd att få bedriva ett fjärde tekniskt år.

I fyra år har Kattegattsskolan varit igång med det fjärde året. Nu har man har fått ett permanent tillstånd att få bedriva ett fjärde tekniskt år från och med hösten 2015 och fyra år framåt.

Det fjärde året är en påbyggnad för dem som tar studenten på teknikprogrammet och ger en examen som gymnasieingenjör med inriktning på produktions- och automationsteknik.

För närvarande går 18 elever ett fjärde år och nästan häften av de är tjejer. Inför det här läsår fanns ett 50-tal sökande till 18 platser.

– Den här utbildningen passar de halländska företagen. Det behövs någonting mittemellan. Det finns en lucka vad gäller kompetens, säger Linda Olofsson som är utbildningsansvarig på hallands enda teknikprogram som erbjuder examen till gymnasieingenjör.

Detta året går 18 elever på skolans fjärde tekniska år, varav sju är tjejer. Kattegattsgymnasiet  hade 55 sökande till 18 platser i år. Det fjärde året har också en stor del Arbetsplatsförlagd utbildning inbakat (APU).

– När jag var på praktik mottogs jag positivt och företaget jag var på såg just på framtiden och hälsade mig välkommen tillbaka att söka jobb, säger Emelie Quander som gillar tanken på att gå ut och jobba direkt efter gymnasiet och att utbildningen har en bra blandning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".