Explosion vid polistationen i Farsta

Larmade varandra efter rån i Väröbacka

"Håll er inne nu"
1:45 min

Rånöverfallet på gården i Väröbacka är fortfarande ouppklarat. Direkt efteråt ringde grannarna runt till varandra för att varna för rånarna.

Eva Henningsson bor en bit ifrån mannens gård och hon var en av grannarna som lyfte luren.

 – Det var en klar och vacker kväll, det är ju dumt kanske att gå ut och promenera när det springer runt förrymda rånare i skogen, så vi ringde runt och sade: Håll er inne nu.

En man i 70-årsåldern blev överfallen och bunden av två män i torsdags kväll. Men trots att polisen lagt ner mycket resurser har ingen gripits.

Rånarna blev bortskrämda av en inneboende som kom hem och polisen satte in ett stort pådrag med hundar och helikopter efter rånarna. I ett tidigt skede varnade grannskapet varandra. Eva kände sig trygg med sin hund och mannen tog med sig hunden ut när han hämtade ved.

– Man vet inte vad som hade gömt sig bakom vedboden. Man har ju hört om andra delar i landet där det varit väldigt dålig utgång på sådant här, det var ju någon äldre man som blev ihjälslagen. Så det var lite grann djungeltelegrafen som gick där, men det var nog skönt för de vi ringde till.

En annan granne vi pratar med säger att det är obehagligt att det händer just här i Väröbacka. Eva kan hålla med.

– Det idylliska landet, men idyllen är väl ganska borta när det gäller sådana saker.

Efter det som hänt är mannen uppskakad men han klarade sig utan fysiska skador. Men just att grannarna tog hand om varandra och ringde och varnade varandra är ett tecken på grannsamverkan, enligt Eva Henningsson.

Själv känner hon sig trygg även efter det som hänt.

– Jag kan inte gå runt och tro att det finns troll i skogen, man kan inte leva så.

Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".