Jonas Eliasson, Thomas Arnoldsson, Daniel Eriksson och Niklas Nilsson i "Killar som grillar". Foto: Göörglad
Jonas Eliasson, Thomas Arnoldsson, Daniel Eriksson och Niklas Nilsson i "Killar som grillar". Foto: Göörglad

Högt tempo i årets Halmstadrevy

Mycket energi, högt tempo och proffsiga sångnummer utmärker årets Halmstadrevy. I lördags var det premiär inför en så gott som fullsatt Figarosal i Halmstad teaters källare.

Det bjuds musik, leenden och fartfyllda danssteg redan i första numret av ”Nya Halmstadrevyn – baserad på en verklig händelse". Ensemblen sätter tonen direkt. Mungiporna är uppåt på scenen hela tiden och på publiken mesta delen av kvällen. 

Sången är revyns styrka. Husbandet ”Kvartiåtta” gör ett gediget jobb och blir flera gånger delaktiga i dramatiseringen med gester och rörelser. Flera av aktörerna sjunger riktigt bra och rör sig samstämmigt i danserna. Proffsiga sångnummer är viktigt. Bra orkester, säker sång, dans och fart betyder mycket underhållning för publiken. Även om texten inte skulle vara så fyndig. För det är där skon klämmer en smula. Texten är mestadels inte särskilt fyndig. 

Det blir tyvärr tydligt redan i starten. Första numret handlar om att Halmstad blivit vald till Sveriges sommarstad, men att Halmstadborna själva väljer att semestra någon annanstans. Kul reflektion. Inte så mycket att bygga ett revynummer på. Nästa nummer utgörs av två ryssar i en ubåt. Texten har en del språkliga förtjänster, men numret är för långt och ganska segt. Därpå kommer en sång om Aida som ska flytta till Stockholm för att bli minister. Det numret är revyns mest obegripliga och saknar varje tillstymmelse till poäng. 

Några gånger blir ironin till och med lite fel. Rasisten och manschauvinisten som träffas på busshållplatsen och blir våldsamt förälskade kan tolkas som en hyllning till inskränkthet. En sång om droger landar i att spice är bra.

Att locka fram rejäla skratt är inte lätt. Det är ju inte heller helt nödvändigt. Tråkigt blir det aldrig. Tempot är högt. Skådespelarna flyger ut när ena numret tar slut och flyger in i nya kläder när nästa rullat igång. Kostymbytena går blixtrande fort. Men ge inte upp skratthoppet för tidigt. Det kommer pärlor till den som väntar.

Precis som det ska vara i en lokalrevy plockas lokala händelser från det gångna året upp och blandas med några riksnyheter och allmänna företeelser som till exempel dokusåpor och teveprogram. Några Halmstadhändelser är tacksamma att göra revy på. Najaden som seglade till Norge till exempel eller kaffekoppen som försvann på Titanicutställningen. Översvämning i Getinge, Mord på Wapnö och gratis buss till alla över 70 år är ju inte lika självklart att skapa leenden kring, men textförfattarna ska ha heder av att man ger sig på att försöka.

Publiken verkar nöjd i paus, trots att man inte vet att det bästa återstår. I andra akten kommer nämligen äntligen numren som retar skrattmusklerna på allvar. En rolig arbetslös teaterfåtölj följs av tre sjungande stjärtar. Revyn håller sig befriande mestadels över bältet, men här är det både absurt och komiskt så man kan inte låta bli att fnissa. ”Pölsemannen” med Niklas Nilsson som en vrålande dansk sjöjungfru håller bästa Monty Pythonklass och sagan om ”Rabarberbarbara” fyller Figarosalen av regelrätta gapflabb. Sång och dansnumret ”Killar som grillar” är revyns bästa med fyndiga rytmikövningar på emaljerade klotgrillar.

Så vi går ut i den sena Halmstadkvällen. Vi har skrattat, vi har applåderat och framför allt har vi blivit underhållna och varmt omhändertagna med mycket värme och mycket energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".