Foto: Damian Dovarganes/TT
Foto: Damian Dovarganes/TT

Nästan dubbelt så många kapade id

"Varje vecka kommer flertalet anmälningar"
1:29 min

Allt fler svenskar får sin identitet kapad, det visar siffror från kreditupplysningsföretaget UC. I Halland har den siffran ökat med 83 procent på ett år.

Det vanliga är att id-kaparna handlar via internet med någon annans personnummer samtidigt som de skapar ett falskt id-kort. Sedan hämtar de ut beställningen på utlämningsstället och fakturan kommer till den som blivit kapad.

– Det är ganska vanligt detta. Varje vecka i Halland kommer det in flertalet anmälningar om att man beställer varor i andra personers namn, säger Kent Åke Bengtsson som är förundersökningsledare vid bedrägeribrott i Halland.

– Det finns också fall när man ansöker om lån eller krediter i andra personers namn.

Hallandspolisen berättar att om man får en kreditupplysning i brevlådan och vet med sig att man inte har beställt någonting då ska man kontakta företaget som begärt ut kreditupplysningen och berätta att man blivit id-kapad och polisanmäla.

– Har man råkat ut för ett bedrägeri så ska man spärra sitt personnummer och vända sig till polisen och göra en polisanmälan samt kontakta banken för att se vad som har hänt på dina konton, säger Kent Åke Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".