Håkan Cronelid rektor på Åsa Gårdsskola i Åsa, Kungsbacka. Foto: Sveriges Radio
Håkan Cronelid rektor på Åsa Gårdsskola i Kungsbacka, Åsa. Foto: Sveriges Radio

Maleviksskolan inspirerar med privatisering

Åsa Gårdsskola tar ännu en gång upp diskussionen om att bli friskola.

Anledningen är Kullaviksskolan Fullriggaren Maleviks önskan om att låta brukarrådet, med bland annat föräldrar, och personal ta över skolan från kommunen för att driva den i privat regi.

På fredag, senast lördag som är sista ansökningsdagen, lämnar Fullriggaren Malevik in ansökan om att få bli fristående från kommunen. Tanken är att den ska drivas 80 procent av personal och 20 procent av brukarrådet, bland andra föräldrar.

– Det var något som tände mig. Det här får vi titta närmare på, säger Åsa Gårdsskolas rektor Håkan Cronelid.

För drygt ett halvår sen gick Åsa Gårdsskola liksom Fullriggaren Malevik och Frillesåsskolan från att vara kommunalt självstyrande (KSS) till att bli vanliga kommunala skolor. Rektorerna fick så som övriga rektorer på kommunala skolor rätta sig i ledet med politiker, förvaltning och sen rektor istället för att direkt lyda under politikerna.

– Den känslan som vi hade inom KSS genererade ju en hel del positiva effekter och jag är lite förundrad över att man inte tog till vara det på ett bättre sätt, säger Cronelid.

Enligt kommunen går det inte rent juridiskt att låta skolchefen lyda direkt under politikern, så det som återstår för skolor som inte vill vara kommunala är en ren och skär fristående skola. Och i slutet av den här veckan lämnar Fullriggaren Malevik in en ansökan till skolverket om just detta, en ansökan som gett ringar på vattnet.

– Jag är glad att Malevik är före, säger Håkan Cronelid, rektorn på Åsa Gårdsskolan.

På Fullriggaren Malevik har det, enligt rektorn, handlat om att det sedan KSS togs bort har blivit sämre, dessutom känner personal och rektor på skolan av ett nedläggningshot på grund av vikande elevunderlag i Kullavik.

– När vi lämnade in vår ansökan för att bli kommunalt självstyrande skola så var det skolutveckling vi ville jobba vidare på. De erfarenheter vi också har från KSS är att det frigjorde energi och engagemang, det vill vi hitta tillbaka till, säger Cronelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".