Ensam kvinna vid broräcke. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialen om rådet att hoppa av gymnasiet

"Vår skyldighet att anmäla"
2:13 min

Melina uppmanades att hoppa av gymnasiet för att få pengar av socialen efter att hennes föräldrar slängt ut henne när hon valde "fel" pojkvän.

– Vi ser det oerhört viktigt att unga genomför sin gymnasieutbildning, säger Ingrid Nedmark, verksamhetschef på utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstad.

Men vad tänker du kring att hon fick rådet att hoppa av gymnasiet?

– Vi är skyldiga att ge grundläggande information till alla som söker sig till oss, det innebär att vi talar om att föräldrar är försörjningsskyldiga.

Unga som söker ekonomiskt bistånd har rätt att få det om föräldrarna inte vill eller kan försörja sina barn, det säger Ingrid Nedmark, och menar att i ett läge där det handlar om barn och unga gör socialtjänsten göra ett undantag.

– Det är vår skyldighet att anmäla till socialförvaltningen då det handlar om unga personer som behöver skydd, annars kan de pressas till tvångsgifte.  

Dag Hultefors var ordförande i ansvarig nämnd fram tills årsskiftet. Han säger att han har påtalat problemet för förvaltningen i slutet på förra året.

– Här är inga konstaterade brister. Jag håller med honom om att det är viktigt att slutföra sin gymnasieutbildning.

Även Andersbergskyrkan säger att de träffat på flera tjejer som haft samma problem som Melina. De tjejerna ska ha fått samma svar från socialen, att de måste hoppa av gymnasiet.

– Jag har ringt Andersbergskyrkan i dag och bokat ett möte där vi ska prata om detta, säger Ingrid Nedmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".