På G Falkenberg uteservering bygglov stortorget
Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Politiker backar om uteserveringar

"Vi har lyssnat på kritiken"
1:29 min

Bestämmelserna för hur uteserveringar får se ut i Falkenberg blir inte så stränga som förslaget talade om. Förslaget mötte kritik, och nu har kommunensn ledande  politiker sagt sitt om det.

– Vi har tillfredsställt många av de synpunkter som kommit in och det både från sådana som har serveringar och från personer som rör sig på stan, säger Marie-Louise Wernersson (C) som  är kommunstyrelsens ordförande.

Att det ska finnas riktlinjer för hur uteserveringarna i Falkenberg får se ut är politikerna eniga om, efter att bland annat ha tittat på hur andra kommuner gör. Men till skillnad från förslaget, som till exempel bara ville se smidesstaket runt uteplatserna, blir det godkänt också med trästaket - bara det är målat i en mörk färg. Reklam säger oppositionen i arbetutstkottet nej till, men alliansen plus tillåter reklam på markiserna - fast bara på markisens kappa.

När förslaget blev känt sa en del krögare att dom inte skulle ha råd att fortsätta, men så strikt blir det inte.

– Vi gör en mjuk övergång från att riktlinjerna ska börja gälla och man kan också kunna få dispens det första året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".