Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Dubbel kränkning" av föräldrar och socialtjänst

Publicerat onsdag 28 januari 2015 kl 15.36
Juno Blom: "I kläm mellan två olika världar"
(10 min)
Juno Blom. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Juno Blom arbetar med frågor om hederskultur och tror att myndigheterna behöver få bättre kunskap om barnens situation. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

18-åriga Melina blev utslängd hemifrån när hon valde fel kille, men fick ingen hjälp av socialtjänsten. "En dubbel kränkning" – enligt Juno Blom som arbetar med hedersfrågor.

Har du erfarenhet av det här? Kommentera gärna artikeln eller skriv direkt till muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se.

– Dels lever man i en utsatthet, och när de försöker synliggöra sin livssituation blir det ytterligare en kränkning när vi inte riktigt förstår, säger hon.

18-åriga Melina blev utslängd av sina föräldrar när de tyckte att hon gifte sig med fel kille. När hon sökte ekonomiskt stöd hos socialtjänsten uppmanade de henne att hoppa av gymnasiet eller bli sams med föräldrarna.

Läs mer: Melina, 18, valde fel pojkvän – slängdes ut

Juno Blom är utvecklingsledare för det kompetensteam som arbetar nationellt med frågor om hederskultur. Hon tror att myndigheterna har mycket kvar att lära.

– Jag tror att vi måste ha mer självreflektion. Vad är det i våra strukturer som gör att vi inte lyckas få de här unga personerna att känna det stöd som de har rätt till och behov av?

Precis som flera andra tjejer i Halmstad tog Melina kontakt med Andersbergskyrkan. De hjälpte henne att komma i kontakt med socialtjänsten. Men Melina kände inte att hon fick det stödet hon behövde.

Istället försökte hon klara sig på egen hand fram tills att maken fick jobb och kunde försörja dem båda.

Juno Blom tror att myndigheterna måste bli bättre på att förstå de unga flickornas situation.

– Vi har ett starkt föräldraperspektiv i det här landet, vilket innebär att barn behöver bevisa så mycket innan de får den hjälp de behöver, säger hon.

"Det här är ett problem som finns. Det är betydligt större än vi kan ana. Och vi har ett stort ansvar från samhällets sida, att se till att barn får bli barn, och att alla barn har rätt till ett liv utan våld."

Melina berättar om hur rädd hon kände sig när handläggaren föreslog att de skulle kontakta hennes föräldrar. Hon beskriver föräldrarna som väldigt stränga och säger att de aldrig kommer vilja ha kontakt med henne igen.

– Det är oerhört viktigt att man förstår vad det kan innebära att involvera föräldrarna innan man har gjort bra hot- och riskbedömning, och sett till att barnet inte utsätts för en ännu större fara, säger Juno Blom.

Juno Blom tipsar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".