Tabletter utspridda intill tom pillerburk. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Läkarens försvar: Jag var fullständigt galen

Åklagaren: "Aldrig varit med om något liknande"
0:51 min

Han åtalas för att ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassad medicin till en ung patient som han blev kär i – men han nekar till brott.

Läkaren, som är i 60-årsåldern, menar att han var psykiskt sjuk under perioden och att han inte haft något uppsåt.

"Jag var fullständigt galen i huvudet då", förklarade läkaren i tingsrätten. 

– De vill få fram att han var så pass sjuk att han inte har förstått vad han gör, säger åklagaren Charlotte Österlund. Men jag hade inte åtalat om jag inte ansåg att det fanns en grund för att fälla honom. Jag har aldrig varit med om något liknande. Dels överförskrivningen och dels den här personliga relationen.

Läkaren är anställd på en vårdcentral i Halland. I dag började rättegången i tingsrätten där han står åtalad för grovt tjänstefel och anklagas för att ha skickat sms med sexistiskt innehåll till den deprimerade patienten.

Det var i maj förra året som den kvinnan i 25-årsåldern sökte hjälp för depression. Läkaren skrev ut två preparat som används för att lindra ångest och depression.

Dagen därpå skickade han ett sms till patienten och undrade hur hon mådde. När hon svarade att hon fortfarande var dålig, skrev läkaren ut fler beroendeframkallande och narkotikaklassade läkemedel.

Efter det fortsatte läkaren att kontakta patienten och efter ett tag blev innehållet i sms:en kränkande och sexistiskt.

– Ja, det är då för att han har tappat omdömet helt och hållet, som han har gjort de här sakerna. Men i efterhand har han förstått att det var fel, säger försvaradvokaten Rolf Åsberg.

Under sommaren blev tillståndet sämre för kvinnan och medicinerna påverkade henne så mycket att hon flera gånger fick läggas in på sjukhus. Under hösten har kvinnan tvingats hoppa av sina studier och hon har genomgått en avgiftning och blivit sjukskriven.

– Det var ett helvete utan medicinerna, säger hon i rätten.

"Jag fattade inte själv hur påverkad jag var. /.../ Hela sommaren är borta för mig, jag kommer inte ihåg datum och sådant", säger kvinnan under rättegången.

Under den här perioden hallucinerade hon mycket och säger sig ha stora minnesluckor. Hon säger också att hon inte kunde prata under två veckor, att hon svimmade flera gånger.

800 beroendeframkallande tabletter inom loppet av en och en halv månad – två olika läkare inom psykiatrin vittnar om att det är en mycket hög förskrivning.

"Jag har aldrig stött på någon som behandlar på det här sättet", säger läkaren som delvis behandlade kvinnan efter att historien uppdagats.

Försvaret medger omständigheterna, men säger att det skett på grund av läkarens sjukdom.

– Jag hävdar ju att en läkare som har arbetat i 30 år inte försöker skada någon, speciellt inte en så ung person, säger läkarens advokat Rolf Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".