Therese Falk och Albana Dushi. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
Therese Falk och Albana Dushi. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio

Idén: Betala två kaffe – ge bort en

"Koppar att hämta ut"
4:12 min

Therese Falk och Albana Dushi från Sverigehälsans yrkeshögskola vill införa systemet "Suspended coffe" i Halmstad, som innebär att man skänker en kopp kaffe till de som behöver. 

Studenterna sätter igång projektet som en del i sin utbildning och kommer nu jaga caféer i Halmstad som vill vara med och införa systemet med bjudkaffe. Tanken är att de som skall fika och köper en kaffe – betalar för två koppar och att en redan betald kopp finns till förfogande till personer som kanske inte har råd att köpa själva.

– Kaféerna kan ha en griffeltavla som tydligt visar om det finns koppar att hämta ut, säger Therese Falk som hoppas på bra gensvar.

I dag finns cirka 1800 kaféer involverade i projektet som nu skall få fäste i Halmstad och kanske runt om i Halland.

– Vi blev varma av idén och hade tyckt det var roligt här i Halmstad. Jag skulle bli glad om man framåt sommaren kunde se flera ställen som var med på det här och kanske att andra orter runt om hakar på, säger studenterna som hoppas Halmstadborna hakar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".