Läkare i läkarrock. Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix
Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix

Läkaren blev kär – skrev ut dödlig mängd knark

"Allvarliga kroppsskador för min klient"
0:36 min

Den 60-årige läkaren skrev ut 800 tabletter under en och en halv månad och skickade sms med kränkande innehåll till den unga kvinnan. Åklagaren yrkar nu på skyddstillsyn och psykiatrisk behandling.

– Det allvarligaste är den kraftiga överförskrivingen av bensodiazepiner som har skett här. För det har inneburit allvarliga kroppsskador för min klient, hon har blivit beroende och genomgått en svår avgiftning, säger Charlotta Weitner, kvinnans advokat.

– Men även sms:en är allvarliga i sig, det har kränkt henne.

Läkarens advokat anser att läkaren ska frias eftersom han är psykiskt sjuk och att hans sjukdom var särskilt svår under perioden då han behandlade kvinnan.

Läs mer: Läkarens försvar: Jag var fullständigt galen

Under rättegången vittnar andra läkare om att mängden läkemedel läkaren skrivit ut var ovanligt hög och att det fanns en fara för kvinnans liv.

– Jag har aldrig stött på någon som behandlar på det här sättet, säger läkaren som delvis behandlade kvinnan efter att historien uppdagats.

Patienten begär sammanlagt omkring 40 000 kronor i skadestånd för dels kränkning, men också för sveda och värk.

Läkaren, som nu är sjukskriven, är anställd på en vårdcentral i Halland och åtalad för grovt tjänstefel.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Dels överförskrivningen och dels den här personliga relationen, säger åklagaren Charlotte Österlund. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".