Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT
Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Åkarna: Trafikverket snålar på vintervägarna

"Underhållet är ju inte tillräckligt"
2:05 min

Efter flera olyckor med tunga fordon vill nu Sveriges Åkeriföretag att det ställs tuffare krav på Trafikverkets entreprenörer och att väghållningen förbättras.

Snöblandat regn och minusgrader – varje vinter händer samma sak. Tunga lastbilar bildar gigantiska trafikproppar.

Nu har åkarna inlett samtal med Trafikverket för att få ordning på vintervägarna.

– Underhållet är ju inte tillräckligt. Vi vill ha saltat och plogat, och upplever att det krävs en större beredskap för det, säger Lars Runesson, regionchef för Sveriges Åkeriföretag i Halland.

Inte ens en så stor trafikled som E6:an med Hallandsåsen som en puckel vid länsgränsen är tillräckligt väl underhållen, anser han.

– Uppenbarligen inte, eftersom lastbilarna fastnar.

Efter flera allvarliga olyckor förra veckan med tunga fordon inblandade ska Sveriges Åkeriföretag nu diskutera problemen kring vinterväghållningen med Trafikverket.

Trafikverkets entreprenörer upphandlas enligt principen lägsta anbud – och på sin hemsida hänvisar åkerierna till att medlemmar berättat att det snålas – som att ett lass sand ska räcka åtta mil och att saltlaken späds ut, sägs det.

– Då måste vi reagera, säger Patrick Magnusson som är trafiksäkerhetssakkunnig på Åkeriföretagen.

Men Trafikverket värjer sig. Mikael Hagberg är avdelningschef för underhållsdistrikt väst.

– Det skulle förvåna mig oerhört mycket om det skulle ligga någon sanning i det. Jag har väldigt svårt att se att detta skulle vara ett vedertaget arbetssätt. Vi har väldigt tydliga riktlinjer och krav i våra upphandlingar och noggranna uppföljningar av våra entreprenörer som gör att vi hade kunnat genomskåda sådana arbetssätt, säger Mikael Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".