Stetostop. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Läkarens chef: Olycklig situation

"Borde reagerat i den bästa av världar"
1:51 min

Med facit i hand menar chefen till den åtalade läkaren som skrivit ut en narkotikaklassade läkemedel till en ung patient att de borde ha sett tecknen på den sjuka läkarens då förvärrade tillstånd.

Hans patient utvecklade ett beroende av medicinerna och tvingades genomgå en svår avgiftning. Hon tvingades hoppa av sina studier och säger att hela sommaren 2014 är full av minnesluckor.

Även Magnus Tenfält, chefläkare för närsjukvården i Halland, menar att signalerna om läkarens förvärrade psykiska tillstånd borde upptäckts.

– I den bästa av världar, nu när man tittar tillbaka, så kanske man borde ha reagerat för det. Men det är inte lätt, säger Magnus Tenfält, chefläkare för närsjukvården i Halland.

– Jag vill betona att vi inte fått något klagomål på den här läkarens agerande tidigare. Det finns inga så kallade avvikelser, inga signaler någonstans ifrån att saker inte fungerade på ett bra sätt.

Läkaren själv säger att det fanns ett kontrakt mellan honom och hans arbetsgivare som innebar att läkarens tillstånd skulle kontrolleras varje vecka, och att det inte gjorts. Därför menar läkaren att hans arbetsgivare har ett stort ansvar i hans handlingar.

Men läkarens verksamhetschef menar att det inte funnits något kontrakt. Han menar i stället att det handlar om ett avtal mellan läkaren och honom, vars syfte varit att strukturera kontakten mellan chefen och den åtalades läkarens egen läkare.

Vidare säger verksamhetschefen att avtalet ingicks för två år sedan under en period när läkaren inte mådde bra, men att det fasades ut i takt med att den åtalade läkaren blev bättre.

"Hela situationen är olycklig", säger han och medger att tecknen på läkarens förvärrade sjukdomstillstånd, med facit i hand, borde ha upptäckts.

Magnus Tenfält, instämmer delvis.
– Uppenbarligen har något hänt som har triggat ett akut sjukdomsutbrott.
Då såg du till att han fick vård?
– Ja.
Bedömer du än i dag att det var rätt väg att gå?
– Jag tycker att det var helt rätt väg att gå.

Det andra alternativet hade varit arbetsrättsliga åtgärder, det vill säga att stänga av läkaren.
– Jag bedömde det som mindre lämpligt med tanke på att det handlade om sjukdom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".