Tina Öhrqvist, ordförande knäreds samhällsförening. Foto: M Ferhatovic SR Halland.
1 av 3
Tina Öhrqvist, ordförande knäreds samhällsförening. Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Ahmad Mourad på språkcaffét i Knäred. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
2 av 3
Ahmad Mourad på språkcaffét i Knäred. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Språkcafé i Knäred. Foto:Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
3 av 3
Språkcafé i Knäred. Foto:Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Nyanlända får språkhjälp i Knäred

"Jag vill skapa ett företag"
1:48 min

Knäreds samhällsförening hjälper nyanlända att lära sig det svenska språket på ett språkcafé. På lördagen annordnades ett sådant för andra veckan i rad i samhället.

En som var med var 25-årige Ahmad Mourad. Han tycker att det är ett bra sätt för honom att lära sig språket, och att det ger honom större möjligheter kunna starta  ett företag i framtiden.

– Alla träffas och pratar svenska, dricker kaffe och umgås. För mig är det viktigt att lära mig språket då jag vill fortsätta mina studier i ekonomi. Jag vill studera i Sverige och sedan starta ett företag eller en fabrik, säger Ahmad Mourad.

För lite mer än ett år sedan flydde Ahmad Mourad tillsammans med sin syster till Sverige från krigets Syrien. Han var högskolestuderande och hade ambitionen att bilda ett företag i sitt hemland, men kriget satte stopp för den drömmen som han nu hoppas kunna väcka till liv igen i Sverige. 

Språkcaféet menar han ger han större chanser att göra det. En annan som tycker att språkcaféet är viktigt är Muhammad Zubeyti.

– Vi behöver träffa svenskar för att prata och diskutera tillsammans, säger Muhammad Zubeyti.

Knäreds samhällsförening vill fortsätta länge med språkcaféet. Tina Öhrqvist är ordförande.

– Detta är jätteroligt. Vi ska träffas en gång i veckan och bara prata, träna alfabetet, läsa tidningar, prata om kungen och kanske också lära lite svenska ordvitsar som kan vara kul att kunna. Tänk att någon är intresserad av att lära sig vårt komplicerade språk. Sedan får man skratta i två timmar och ha kul tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".