Arkivbild. Innebandy. Foto: Scanpix
Arkivbild. Innebandy. Foto: Scanpix

Pojkars idrott stöttas mer än tjejers

"Inte acceptabel fördelning"
2:12 min

P4 Halland berättade i somras att resursfördelningen bland tjejer och killars idrottsföreningar är ojämn i Varbergs kommun, Nu bekräftas det i kommunens senaste jämställdhetsbokslut.

– Det är naturligtvis problematiskt, vi gjorde en genusanalys i höstas av alla våra verksamheter som presenterades för nämnden och såg detta även då. Ett beslut vi tog då var att varje år göra ett jämställdhetsbokslut för att kunna följa upp hur utvecklingen ser ut i varje verksamhetsområde. Varje verksamhetsområde vi har ska vara så jämställt som möjligt därför är den fördelning som finns just nu inte acceptabel, säger Christoffer Bergenblock (C) ordförande i kultur och fritidsnämnden i Varberg.

Pojkar fick 2014 över 12 miljoner kronor i stöd till sina verksamheter i idrottsföreningarna i Varberg, jämfört med tjejerna som fick hälften av den summan. jämför man de sifforna med år 2013 så har stödet till pojkarnas idrott till och med ökat enligt kommunens jämställdhetsbokslut.

– Jag tror att det ligger historiskt och att Varberg inte är annorlunda än någon annan kommun. I varje beslut som vi tar upp i nämnden ska det finnas med en genusanalys för att se hur det beslutet kommer påverka fördelningen av pengar mellan flickor och pojkar. Blir det jämställt eller inte, det är vad vi ska kolla på. Vi har många områden att arbeta med och som vi ser det måste varje enskild verksamhet vara så jämställd som möjligt, säger Christoffer Bergenblock (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".