Rune Davidsson är rastfadder på Buaskolan. Foto: Sveriges Radio
Rune Davidsson är en av rastfaddrarna på Buaskolan. Han kommer liksom de övriga från lokala PRO. Foto: Sveriges Radio

Pensionärer nya rastkompisar i Bua

"Det är en helt social bit"
2:01 min

För att få tryggare miljö på Buaskolans skolgård har skolans rektorn lockat till sin pensionärer från lokala PRO som måndag till och med torsdag varje vecka är rastfaddrar på skolgården.

Rune Davidsson är en av flera pensionärer från pensionärernas riksorganisation i Bua-Veddige som en gång i veckan kommer till skolgården här på Buaskolan. Han visar runt på skolgården.

– Vi brukar börja på den här sidan, vi är här till kvart i tolv ungefär, säger han och pekar mot den delen av skolgården där de yngre barnen är och berättar att han är på plats en gång i veckan.

– Det är jätteroligt, man får faktiskt jättemycket bra kontakt med eleverna, säger han.

Vad ger det dig?

– Det är en social bit. Jag har nyligen blivit pensionär och jag är van att gå och jobba varje dag. Nu har jag det här i stället, det ger mig väldigt mycket.

Rastfadderverksamheten är ett komplement till rastvärdarna, alltså lärarna, och rastfaddrarna ska genom att bara vara på plats bidra till lugnare raster. Det säger Lena Lillhage som är rektor och den som dragit igång det hela.

– Vi är inte jättemånga vuxna så att jag känner att vi inte är tillräckligt många. Det här är ett sätt att få ett ökat vuxentillskott på rasterna.

Vad är rastfadderns främsta uppgift?

– Man ska finnas till hands som en extra hjälpande hand, plåstra om, samtala med och att kommunicera med barnen på olika sätt.

Får du vara med och leka med barnen?

– Ja, det händer. Och om det är snö är det extra roligt, då kastar de gärna på mig. Och jag kastar gärna tillbaka, säger Rune Davidsson och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".