Den nya socialdemokratiskt ledda majoriteten i Hylte kommun har att möta en befolkningsökning från 2014. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Den nya socialdemokratiskt ledda majoriteten i Hylte kommun har att möta en befolkningsökning från 2014. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Trendbrott: Fler bor i Hylte

"Vi är förvånade"
1:20 min

Befolkningen i Hylte kommun ökar för första gången på 20 år. Preliminär invånarstatistik visar att Hylte ökade med nästan 300 personer under 2014. 

– Vi är lite förvånade, för sedan 1995 har vi minskat med i princip tio procent, från 11.000 till 10.000, säger Ronny Löfquist (S), nytillträdd ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi har blivit rätt duktiga på att anpassa kommunens verksamhet efter en långsam avtrappning av befolkningen. Nu har vi inte bara vänt, utan vi ökar rejält. 


I 20 år har invånarantalet minskat konsekvent och i liknande takt har kommunens största arbetsgivare gjort sig av med arbetskraft. Ronny Löfquist kan inte peka på någon enskild orsak till vad ökningen beror på.

Enligt de preliminära siffrorna består ökningen i ett födelseöverskott på omkring 40 personer. I övrigt är fördelningen jämn mellan nyanlända och inrikes födda. 

– Det är glädjande att fler vill bo i Hylte, alla är välkomna till oss. Vi har haft en jobbig ekonomisk position i flera år. Det är klart att 300 nya invånare stärker kommunens budget och skapar utrymme att göra positiva saker också. Vi är fler som är med och delar på kostnaderna, säger Ronny Löfquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".