Sandra Grönroos får skjuta upp sin jobbstart eftersom hon inte fått någon förskoleplats i Hyltebruk. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
1 av 2
Sandra Grönroos får skjuta upp sin jobbstart eftersom hon inte fått någon förskoleplats i Hyltebruk. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Görgen Hildingsson är förskolechef på Sörgårdens förskola i Hyltebruk.
2 av 2
Görgen Hildingsson är förskolechef på Sörgårdens förskola i Hyltebruk.

Förskolekön växer när Hylte blir fler

"Får inte ens svar på annonsen"
2:10 min

Den oväntade befolkningsökningen i Hylte innebär nya utmaningar för kommunen där köerna till förskolan under hösten växt sig så stora att det nu är svårt att få en plats i centralorten Hyltebruk.

Befolkningen i Hylte kommun ökade med nära 300 personer under 2014, visar preliminär invånarstatistik. Det är förstå gången på 20 år som invånarantalet inte minskar.

Ökningen innebär ett högre tryck på förskolan med en kö som nu proppat igen, och politikerna beskriver situationen som akut.

Sandra Grönroos har stått i kö sedan i slutet av sommaren förra året för att få en förskoleplats i Hyltebruk åt hennes dotter. Men hon har ännu inte fått någon plats och får nu vänta med att börja jobba, och föräldrapenningen har hon förbrukat. Nu är hon orolig.

– Jag tycker det känns jättejobbigt eftersom ekonomin styr en stor del av ens vardag och går man minus flera tusenlappar varje månad så påverkar det självklart hur man lever, säger Sandra Grönroos.

Hur ska ni lösa situationen?


– Jag får helt enkelt bara gå hemma och missa mina chanser till att jobba.

Sandra Grönroos säger att kommun förra året garanterade henne en plats på en förskola i Hyltebruk inom fyra månader. När inskolningen närmade sig fick hon istället veta att det inte fanns någon plats i Hyltebruk, därför blev hon erbjuden en plats i Torup, en och halv mil från Hyltebruk. Den platsen tackade hon nej till av praktiska skäl och nu får hon skjuta på sin jobbstart.

En dryg kilometer från där Sandra bor, ligger Sörgårdens förskola, och där är det stopp, inga nya barn tas emot just nu, berättar förskolechefen, Görgen Hildingsson.
– Naturligtvis är det tråkigt att det är svårt att få en plats där man önskar. Det optimala vore om det alltid fanns plats till alla, men tyvärr gör det inte det just nu, säger Görgen Hildingsson.

Samtidigt som befolkningen i Hylte ökar och trycket på förskolan växer vill det nya socialdemokratiskt ledda styret minska storleken på barngrupperna i förskolan. Det finns planer på att bygga ut Sörgårdens förskola och rekrytera tre nya förskollärare till kommunen.

Då kommer nästa problem.

– När jag annonserar efter förskollärare får jag inte ens svar på annonserna. Så jag kan inte locka med hög lön och bra arbetsförhållanden. Jag kan inte beskriva vad jag vill göra för personalen, för de kommer inte ens hit, säger Görgen Hildingsson.

Bristen på förskollärare är dock inte unikt för Hylte, menar Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande..
– Att rekrytera förskollärare är inte enbart ett problem för Hylte, det är ett nationellt problem. Det finns för få förskollärare kopplat till de behov vi har. Sen gäller det för Hylte att vara en attraktiv arbetsgivare och ha löner som är tilltalande, säger Ronny Löfquist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".