Sjukhuset – ett av landets större asylboenden

0:51 min

Migrationsverket har nu tecknat ett sexårigt avtal om att öppna ett nytt boende på Spenshult sjukhus i Halmstads kommun.

Migrationsverket har ingått ett sexårigt avtal med Transmedica A/S om att göra Spenshult sjukhus nordöst om Halmstad till ett asylboende för cirka 700 asylsökande.

– Det är en långsiktig kostnadseffektiv lösning på boendefrågan. Vi har ett fortsatt högt behov av boendeplatser, säger Stefan Bergman, enhetschef vid Migrationsverket.

Spenshult sjukhus blir ett av Sveriges större asylboenden. Migrationsverket kommer också öppna ett kontor på området.

– Det ställer särskilda krav, och där kommer vi nu att träffa berörda aktörer i länet; länsstyrelsen, kommunen, arbetsförmedlingen och Region Halland för att tillsammans diskutera vilka åtgärder som krävs för att verksamheten ska fungera, säger Stefan Bergman på Migrationsverket.

Läs mer: En epok i graven – Spenshult stängs

Avtalet innebär minst 40 nya arbetstillfällen på Migrationsverket, men det kommer också att bli fler arbetstillfällen på grund av annan verksamhet i anslutning till anläggningen.

– Ett asylboende på Spenshult betyder flera arbetstillfällen, alltifrån statsvetare, jurister och kockar säger Bodil Ljungberg på kommunala Halmstad Kompetens.

Spenshult byggs samtidigt om för ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Den totala ombyggnationen väntas vara klar i slutet av september månad i år. Under maj månad kommer de första 230 asylsökande flytta in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista