En skolmatsal i Halland. Foto: Sveriges Radio
En skolmatsal i Halland. Foto: Sveriges Radio
#lunchbuller

Bullrig skollunch ett problem

Alice "Man känner sig stressad"
2:24 min

När det är lugnt och inte högre än ett vanligt samtal på en skola, så är det som att sitta på en tågperrong på en annan skola.

Det skiljer sig mellan skolorna i Halland hur hög ljudvolym det är i skolmatsalarna. Vi gör ett stickprov och är på fyra skolor i länet vid lunchtid för att se hur ljudvolymen är.

På Fyllingeskolan i Halmstad har man försökt att få ner bullret, men det är svårt. Det blir ofta högt berättar Alice.

– Det är så himla högt ljud, alla pratar så man får ingen matro för det är aldrig tyst.

Det serveras kålpudding med potatis, sås och lingon den här vanliga onsdagen på Fyllingeskolan. När jag kommer och säger att jag mäter ljudnivån så börjar de prata om hur högt det är. Alice påverkas av ljudet. 

– Man känner sig stressad, det känns inte riktigt bra.

Hur skulle du vilja ha det? 
– Lite tystare, i alla fall att alla inte pratar på samma gång. Ibland hör man inte ens vad man själv säger.

Man har försökt få till ljudet här, men det är inte så bra utgångsläge. Det är en genomgångsmatsal som ligger direkt i entrén så det blir inte avgränsat på något sätt.

Agnetha jobbar i köket här på Fyllingeskolan.

– Man blir väldigt trött. Trött i huvudet och över huvud taget. Ungarna springer runt och leker, det blir ingen ro för dem heller. Ingen matro.

Det här är en av de matsalar som låter mest när vi mäter på fyra olika skolor i Halland. Det är mellan 77 och 84 dbA. Det kan jämföras med nivåerna när jag står bredvid Öresundståget som accelererar iväg.

Det här är inte den enda skolan som har det högt, Sveriges Radio är ute på fler än 70 skolor och en fjärdedel av alla skolor har liknande nivåer. En av de andra skolorna vi är på i Halland är det lika högljutt. På Håstensskolan ligger nivåerna på mellan 80 och 84 dbA när vi är där.

Men många jobbar för att få ner ljudet och Agneta på Fyllingeskolan tror att det går.

– Vi försöker få hit fler vuxna, men det är väldigt svårt att få med dem att sitta med barnen och äta.

Det finns goda exempel också. På en av de fyra skolor vi besöker är det mycket tystare. På Apelskolan i Ullared är nivåerna inte mycket högre än det som brukar kallas samtalsnivå när vi är där och mäter. William Karlsson går här på skolan.

– Oftast brukar det vara bra, men ibland kan det bli mycket skrik och då följer andra på. Man får vara lite klok och tänka på hur det påverkar andra. Man får vara lite lagom i ljudet, det kan inte vara så svårt att hålla, säger han. 

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

#Lunchbuller i Halland

Vi har gjort ett stickprov och besökt fyra skolor i Halland. Fyllingeskolan, Håstensskolan, Toråsskolan och Apelskolan. Det är en ögonblicksbild från dessa skolor och visar hur det är de mest högljudda 5-10 minuter vid det lunchtillfälle vi är på plats. På Fyllingeskolan ligger nivåerna på 77-84 dbA,  Håstensskolan 80-84 dbA. Toråsskolan ligger på mellan 70-75 dbA och Apelskolan 65-70 dbA. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".