Producent Per Scholander. Foto: Eva-Lena Johnsson
Producent Per Scholander. Foto: Eva-Lena Johnsson

Karlavagnens producent: Skaffa dig ett liv, Kristian

"Inte så jättekul om någon fejkar"
4:28 min

I fem års tid har ”Kristian” ringt in till Karlavagnen och kallat sig för Jan, Lennart eller Mohammed – bytt dialekter och karaktärer. Men producenten Per Scholander är inte imponerad.

Är det okej att ringa fejksamtal till Karlavagnen? Diskutera här nedanför.

Skaffa – Han borde skaffa sig ett liv till och börja med, tänker jag. Det här är en ganska ung man som tillbringar sina kvällar med att försöka ta plats i Karlavagnen, säger Per Scholander som är producent för Karlavagnen på fredagar med Peter Wahlbeck som programledare.

Kristian har alltså lurat såväl telefonsluss som producent och Karlavagnen vid ett tiotal tillfällen. När Verkligheten i P3 intervjuar honom berättar han om ett tillfälle då han ska ha kuppat en hel timme i Karlavagnen.

Fredagen den 21 februari 2014 ringde han upp komikern Peter Wahlbeck. Temat var "udda vadslagningar" och Kristian ringer in som Lennart och berättar om när han var full i Paris och träffar en annan svensk som han slår vad med; kan han inte stå på ett ben måste han ta värvning i franska främlingslegionen. 

– Jag kan inte riktigt se hur vi ska göra någonting på ett annat sätt, och det blir ju tråkigt om vi ska misstänkliggöra de som ringer in och påstå att deras historier inte är sanna, säger producenten Per Scholander.

Kristian har två telefoner och en hög sim-kort. Han ringer in och pratar om tablettmissbruk och dataspelsberoende.

– Om man ringer in och berättar att ens sambo har ett missbruksproblem, är ledsen över ett kraschat äktenskap eller förlorad kontakt med sina barn, då känner jag att det inte är så jättekul om någon fejkar det, säger producenten Per Scholander.

Tycker du att han stjäl tid?

– Ja, det är väldigt många som ringer oss. Jag tycker att det tråkigt helt enkelt, för programmet bygger ju på lyssnarnas egna berättelser.

Enligt Verkligheten i P3, som har träffat Kristian, är han runt 30 år gammal och arbetar med ett kreativt yrke, där det ingår att skapa nya karaktärer.

Han säger att han övar sin förmåga, att han är uttråkad och att han söker utmaningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".