Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Photo: Maja Suslin / TT
Utbildningsminister Gustav Fridolin, of the Green party. Photo: Maja Suslin / TT
#LUNCHBULLER

Inga pengar till skolupprustning utan elevskyddsombud

Buller i skolmatsal
2:06 min

För att få del av den aviserade miljarden som regeringen öronmärker till upprustning av skolor måste skolorna ha elevskyddsombud. Det säger nu utbildningsminister Gustav Fridolin.

Sveriges Radio har i en granskning stött på skolmatsalar där ljudnivåerna är väldigt höga - lika höga som vid en trafikerad väg, ett problem som utbildningsministern tror beror på att elever som det ser ut idag har alldeles för lite att säga till om när det kommer till skolans miljö.

– Vi kommer att kräva att för att man ska få del av de statliga pengarna vi lägger på upprustning så ska elevskyddsombuden vara med i att utarbeta upprustningsplanerna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Som det ser ut idag är det betydligt fler skolor som saknar än som har elevskyddsombud. Enligt Sveriges Elevkårer är det uppskattningsvis bara omkring tio procent av alla grundskolor, vilket enligt lag ska ha elevskyddsombud, som faktiskt har det.

– Vi kommer att att använda de här upprustningspengarna till att se till att det faktiskt utses elevskyddsombud, säger utbilbningsministern.

Sveriges Radio har mätt ljudnivåer i 71 skolmatsalar över hela landet. Det visar sig att elever på sina håll äter lunch i ljudnivåer upp mot 80 och till och med 90 dBA, nivåer som motsvarar bullriga industrilokaler. 

– Man får ont i huvudet, det är väldigt bullrigt, säger Isak Börjesson som går i sexan på på Själevadskolan i Önsköldsvik. 

Går det inte att koppla av när ni äter?

– Absolut inte, säger Isak Börjesson.

På Själevadskolan i Önsköldsvik hamnar ljudnivåerna under de fem, tio mest intensiva minuterna när Sveriges Radio är på plats och mäter på mellan 73 dBA och 75 dBA. Felix Krantz går också i sexan på skolan. 

– Lektionen efter går det inte så bra att koncentrera sig på, säger han. 

Regeringen har tidigare meddelat att man under den här mandatperioden kommer att satsa en miljard kronor på arbetsmiljö och energieffektivisering i skolan. Och för att pengarna ska användas på rätt sätt, alltså även utifrån elevens bästa, så ställer nu utbildningsminister Gustav Fridolin krav på att skolorna måste använda sig av dem i många fall obefintliga elevskyddsombuden. 

– Elevskyddsombuden har en väldigt viktigt uppgift att larma när något är fel i arbetsmiljön. Och det är så klart fel när man har en lunchmatsal när man har en lika hög ljudnivå som att sätta sig på en trafikerad väg. Då krävs det att det finns elevskyddsombud som är utbildade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".