Höga decibelnivåer i skolmatsalarna runt om i landet. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Höga decibelnivåer i skolmatsalarna runt om i landet. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#lunchbuller

"Alla ska få en lugn miljö att äta i"

"Respektera de andra matgästerna"
2:07 min

Det skiljer sig mellan länets kommuner om och hur de jobbar med att få ner bullret på skolor. I Kungsbacka sanerades alla skolmatsalar från buller för några år sedan.

Trots saneringen tycker Kerstin Englund som jobbar i matsalen på Toråsskolan tycker ändå att ljudnivån är alldeles för hög.

– Man tänker inte så mycket när man väl arbetar, men när man går hem känner man att man är trött i huvudet, säger Kerstin Englund som jobbar i skolmatsalen på Toråsskolan.

Den här dagen serveras det timjansdoftande soppa, och det är rykande åtgång på mjukt bröd, smör och ost. Toråsskolan är en av fyra skolor som vi gör stickprov på för att kolla hur höga ljudnivåer elever utsätts för när de äter sin lunch.

På ett par av skolorna är det höga nivåer, runt 80 dBA men här på Toråsskolan ligger det lite lägre, runt 70-75 dBA vilket ändå är nivåer som gör att man måste höja rösten för att höras. Trots att man här har bullersanerat.

Gör ni något för att hålla nere ljudvolymen?

– Vi ber dem att respektera de andra matgästerna, så att alla ska få en lugn miljö att äta i, säger Lotus Johansson som också jobbar i skolmatsalen.

Lyssnar de?

– Oftast gör de det, säger Lotus Johansson.

I Varberg är kommunens mål att inom fem år ha bytt ut alla möbler i skolmatsalarna till möbler som absorberar ljud. I Laholm finns det skolor som har tysta minuter för att på så sätt få ner ljudnivån, och i Hylte pratar man med eleverna i matråd för att komma på gemensamma lösningar om ljudnivån kommer upp som ett problem.

På Apelskolan i Ullared i Falkenbergs kommun är ljudnivån i matsalen under lunchen ganska låg när vi är här. Ljudnivån går pendlar mellan 65 och 70 dBA under de fem tio mest intensiva minuterna vilket gör att William Karlsson som går i skolan här är nöjd.

– Det är faktiskt ganska bra, folk skriker inte från bord till bord eller så det är ganska bra.

Är det något ni pratar om?

– Nej, det är inget vi tar upp så i klassen eller som vi pratar om med varandra. Vi kanske hade gjort det om det hade varit ett större problem, men just nu gör vi inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".